Wie BeApple kent weet dat deze volwassen band garant staat voor een heel ander geluid dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Al vanaf het prille begin wisten de ‘Eindhoven four‘ dat hun band nooit letterlijk de gebaande paden van het Beatles tribute circuit zou gaan bewandelen. Het is precies deze keuze die BeApple al binnen een aantal jaren een aantal fantastische optredens heeft gebracht, op plekken waar ze tot dan toe alleen nog maar over durfden te dromen.

PUZZELSTUKJES

Eind oktober 2006 markeert het moment dat 4 enthousiaste Beatles liefhebbers elkaar tegenkomen. Ze hebben elkaar nooit eerder ontmoet maar al heel snel blijkt dat hun individuele muzikale achtergronden als perfect passende puzzelstukjes in elkaar vallen. Geen wonder dat de bezetting van BeApple sindsdien niet gewijzigd is:

Rik van Stiphout – toetsen en zang;
Alain Leijtens – gitaar en zang;
Niels Tiebosch – bas, gitaar en zang;
Cees van Rooden – drums en zang;

Dankzij Hans, de eigenaar van de repetitieruimte, krijgt BeApple al in januari 2007 het aanbod als hoofdact te spelen. Met krap 15 nummers staat BeApple op 16 maart 2007 in het bekende Muziekcafé in Helmond. Hun interpretatie van Fixing a hole blijkt een schot in de roos, het begin van een opvallende ‘twist’ met The Beatles die de band in de loop der jaren zal gaan kenmerken. Een muzikale benadering die al snel wordt opgemerkt door de Engelse radiomaker Kieron Collins. In zijn ’5 o Clock Rock Show’ is het nummer in die jaren regelmatig te horen geweest.

STROOMVERSNELLING

In maart 2008 verdient BeApple met hun versie van ‘Fixing A Hole’ de ‘Beatles Unlimited Golden Apple Award 2008′. De jury schrijft zeer lovend te zijn over het door BeApple zelf bedachte slot waarmee ze 4 andere finalisten op afstand achter zich laten. Na de reprise van het winnende nummer wordt de door weinig andere tribute bands gespeelde toegift ‘Getting Better’, “een al even geslaagde versie” genoemd.

Nog in het zelfde jaar vraagt ‘Revolver Magazine’ (tegenwoordig ‘Revolver’s Lust For Life, maandblad voor muziek en meer’) BeApple om een bijdrage op haar speciale White Album 40 Anniversary compilatie CD ‘Het Witte Album’. Die bijdrage wordt Mother Nature’s son. BeApple neemt een unieke eigen versie op die een gewaagde combinatie is van de studioversie met variaties uit onbekende bestaande Beatles demo’s, live-uitvoeringen met accordeon van Paul McCartney en close harmony zang in de stijl van de King Singers.

In november werkt BeApple aan A Day In The Life met groot accordeonorkest waarmee ze vriend en vijand verrassen. Een homevideo van dit experiment gemaakt door een fan is nog steeds op Youtube te vinden.

Het buitenland lonkt en in januari 2009 is het zover. Voor het eerst speelt BeApple buiten Nederland. Ze doen een “anders dan anders” optreden op het befaamde Cultureel Platform Buster in Antwerpen, bekend als artistiek laboratorium. Binnen een maand daarna worden 9 optredens in Liverpool definitief.

BeApple wordt ook nog gevraagd voor de Lennon Memorial Event in Amsterdam Hilton in maart, de afsluiter van de legendarische John and Yoko Bed-in for Peace herdenking.

BEATLE WEEK 
Tijdens de Beatle Week die plaatsvindt van 26 augustus tot en met 2 september speelt BeApple zich letterlijk in de internationale aandacht. Een verzoek uit Oostenrijk voor een optreden meteen de week daaropvolgend moet worden afgezegd, het komt simpelweg te snel. In oktober 2009 volgt een vergelijkbare vraag uit Argentinië: 3 tot 4 optredens in Buenos Aires nog eind november van dat jaar. BeApple zet alles op alles om dit niet te hoeven laten schieten.

De band met ‘The Beatles with a twist’ staat voor een nieuwe fase in haar nog korte bestaan. Wat in 2006 begon als een soort experiment lijkt een goeie zet te zijn geweest, de helft van de optredens die BeApple doet vindt inmiddels plaats buiten Nederland. Hun dertigste buitenlandse ‘gig’ speelde ze in januari 2012 in Tampere Finland.

HERKENBAAR GELUID

BeApple heeft inmiddels bewezen een heel eigen plek in het Beatles tribute circuit in te nemen. De ‘Eindhoven four’ blijken tot de weinige Beatles vertolkers te behoren die in staat zijn de binnenkant van de muziek te laten horen, en daarbij ook nog een heel herkenbaar eigen geluid te hebben. Met BeApple ‘The Beatles with a twist’ hoor je de Beatles misschien wel zoals ze nu zouden hebben geklonken.

Toen in oktober 2012 Love Me Do vijftig jaar werd heeft BeApple een totaal nieuw arrangement gemaakt van deze eerste hit van The Beatles voor het Beatles Story Museum in Liverpool.

De naam BeApple is een mix van de naam van de Fab Four en het door hun opgerichte platenlabel. The Beatles richtten Apple Corps, met een groene appel (Granny Smith) als beeldmerk, op in 1968.

Sinds 2009 wordt BeApple serieus gevolgd door de BeApple People (‘Biepel Piepel’), de “geautoriseerde” fanclub.

BeApple wil iedereen bedanken voor hun steun.

In het bijzonder:

Wim @ Q-data, Bas @ BITS, Saskia @ FACQS, Jan and Sabine @ Rethinking Group, Richard @ Biemans Plant, Rob @ Workhouse, Mary-Ann @ Pepers Art and Design, Ross @ Revolver.