Wie BeApple al eens heeft gezien weet dat deze band garant staat voor een heel ander geluid dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Al vanaf het eerste moment wisten de ‘Eindhoven Four‘ dat hun band nooit letterlijk de gebaande paden van het Beatles tribute circuit zou gaan bewandelen. Het is precies deze keuze die BeApple de afgelopen jaren gebracht heeft naar plekken op de wereld waar ze in het begin nog niet eens over durfden te dromen. Maar deze band heeft dan ook iets speciaals dat ze letterlijk ver brengt.

 

OPRICHTING

Oktober 2006 markeert het moment dat 4 enthousiaste Beatles liefhebbers elkaar tegenkomen. Ze hebben elkaar nooit eerder ontmoet maar al heel snel blijkt dat hun individuele muzikale achtergronden als perfect passende puzzelstukjes in elkaar vallen. Tot april 2022 is de bezetting van BeApple nooit gewijzigd wat wijst op een ijzersterke basis.

Het prille begin, november 2006: ‘De Oefenruimte Helmond’

 

LEDEN

Huidig 

  Vroeger

  

 

WAARDERING

Met krap 15 nummers staat BeApple op 16 maart 2007 als hoofdact in het bekende Muziekcafé in Helmond. Hun interpretatie van Fixing A Hole blijkt een schot in de roos, het begin van een opvallende ‘twist’ met The Beatles die de band in de loop der jaren zal gaan kenmerken. Een muzikale benadering die al snel wordt opgemerkt door de Engelse radiomaker Kieron Collins. In zijn ’5 o Clock Rock Show’ is het nummer in die jaren regelmatig te horen geweest.
Op 22 maart 2008, iets meer dan één jaar later, wint BeApple met hun versie van ‘Fixing A Hole’ de ‘Beatles Unlimited Golden Apple Award 2008′. De jury schrijft zeer lovend te zijn over het door BeApple zelf bedachte slot waarmee ze vier andere finalisten op afstand achter zich laten. Na de reprise van het winnende nummer wordt de door weinig andere tribute bands gespeelde toegift ‘Getting Better’, “een al even geslaagde versie” genoemd.

Winnaar van de Beatles Unlimited 2008 ‘Golden Apple Award’

 

Nog in het zelfde jaar vraagt ‘Revolver Magazine’ (tegenwoordig ‘Revolver’s Lust For Life, maandblad voor muziek en meer’) BeApple om een bijdrage op haar speciale White Album 40 Anniversary compilatie CD ‘Het Witte Album’. Die bijdrage wordt Mother Nature’s son. BeApple neemt een unieke eigen versie op die een gewaagde combinatie is van de studioversie met variaties uit onbekende bestaande Beatles demo’s, live-uitvoeringen met accordeon van Paul McCartney en close harmony zang in de stijl van de King Singers.

‘Het Witte Album’ Revolver, No. Dec 2008

 

SPRINGPLANK NAAR DE CAVERN CLUB

In november werkt BeApple aan A Day In The Life met groot accordeonorkest waarmee ze vriend en vijand verrassen. Een homevideo van dit experiment gemaakt door een fan is nog steeds op Youtube te vinden.

Het buitenland lonkt en in januari 2009 is het zover. Voor het eerst speelt BeApple buiten Nederland. Ze doen een “anders dan anders” optreden op het befaamde Cultureel Platform Buster in Antwerpen, bekend als artistiek laboratorium. Binnen een maand daarna worden 9 optredens in Liverpool definitief.

En alsof dat nog niet genoeg is wordt BeApple ook nog gevraagd voor de Lennon Memorial Event in Amsterdam Hilton in maart 2009, de afsluiter van de legendarische John and Yoko Bed-in for Peace herdenking.

 

 
Tijdens de Beatle Week die plaatsvindt van 26 augustus tot en met 2 september speelt BeApple zich letterlijk in de internationale aandacht. Een verzoek uit Oostenrijk voor een optreden meteen de week daaropvolgend moet worden afgezegd, het komt simpelweg te snel. In oktober 2009 volgt een vergelijkbare vraag uit Argentinië: 3 tot 4 optredens in Buenos Aires nog eind november van dat jaar. BeApple zet alles op alles om dit niet te hoeven laten schieten. En dat lukt!

De band met ‘The Beatles with a twist’ staat voor een nieuwe fase in haar nog korte bestaan. Wat in 2006 begon als een soort experiment lijkt een goeie zet te zijn geweest, de helft van de optredens die BeApple doet vindt inmiddels plaats buiten Nederland. Hun dertigste buitenlandse ‘gig’ speelde ze in januari 2012 in Tampere Finland.

 

MUZIKALE BENADERINGSWIJZE

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van ‘Love Me Do’ in oktober 2012, heeft BeApple een totaal nieuw arrangement gemaakt van deze eerste hit van hun helden voor het Beatles Story Museum in Liverpool. Dit tekent het niet-aflatende enthousiasme van de bandleden om hun vertolkingen van de muziek van The Beatles keer op keer opnieuw uit te willen vinden.

BeApple heeft inmiddels bewezen een heel eigen plek in het Beatles tribute circuit in te nemen. De ‘Eindhoven four’ blijken tot de weinige Beatles vertolkers te behoren die in staat zijn de binnenkant van de muziek te laten horen, en daarbij ook nog een heel herkenbaar eigen geluid te hebben. Met BeApple ‘The Beatles with a twist’ hoor je de Beatles misschien wel zoals ze nu zouden hebben geklonken.

 

UITEENVALLEN EN DOORSTART

Na ruim 125 optredens sinds 2006 zijn we ineens aanbeland in 2023. Een bijzonder moment na bijna drie verloren jaren. Zoals bij nagenoeg alles heeft Covid-19 ook bij BeApple zijn sporen nagelaten. Sinds begin 2020 zijn de optredens op minder dan één hand te tellen en dat doet pijn. BeApple’s optreden op zaterdag 27 november 2021 blijkt achteraf het laatste optreden te zijn in de oorspronkelijke bezetting. De vonken springen er vanaf maar nog diezelfde avond gaat een nieuwe lock-down periode in die nog eens een half jaar gaat duren waarin vrijwel niets mag of kan.

 

Laatste optreden in originele bezetting, Artishock Soest – November 27, 2021

 

Om een lang verhaal kort te maken, de klokken lopen in april 2022 niet meer gelijk genoeg om allemaal gelijkgestemd verder te kunnen. Er komt een zware zomer aan voor de band. Voor de eerste keer in de geschiedenis van BeApple is er sprake van een personeelswissel (oktober 2022). En dat betekent opnieuw een heel ander geluid dan je op het eerste gezicht zou verwachten. BeApple blijft immers BeApple en ook nu deinzen we er niet voor terug om buiten de gebaande paden van het Beatles tribute circuit te treden. De ‘twist’ van BeApple is geëvolueerd naar een ‘out of the box’-benadering van The Beatles.

De Beatles vervelen nooit en BeApple blijft bewijzen dat het ook vanaf 2023 nog steeds weet wat ze te doen staat als liveband: verrassend vindingrijk blijven!

 

De naam BeApple is een mix van de naam van de Fab Four en het door hun opgerichte platenlabel. The Beatles richtten Apple Corps, met een groene appel (Granny Smith) als beeldmerk, op in 1968.